PWS Kurulumu

ASP dosyaları tek başına çalışabilir nitelikte değildir. ASP komutları ancak Web sunucusunun sağladığı adres üzerinde çalışabilir. İnternette yayınlanan bir site ASP ile uyumlu Web sunucusuyla ilişkili olduğundan hazırlanan ASP dosyaları , internete aktarıldığı zaman çalışacaktır. Ancak ASP dosyalarımız test aşamasındayken kendi bilgisayarımızdan kontrol etmek istersek Personel Web Server" ı kullanırız. Böylelikle internete bağlanmadan , hazırlıklarımızın internet üzerindeki görünümünü izleyebilme ve geliştirebilme imkanı buluruz. Zira Personel Web Server , İnternet Servis Sağlayıcısı ( İnternet Service Provider ) üzerindeki bölgeye bağlanmadan Web bölgesini sınamak veya geliştirmek için kullanılan bir masaüstü Web sunucusudur.

Kitabımızda çalışmaları internete bağımlı kalmaksızın kontrol edebilmenizi sağlayan PWS kurulumuna yer verdik . ASP projeleri internet üzerinde barındırılıp ayına geçirildikten sonra ( Hosting ) , PWS üzerindeki işleyişi aynen yansıtacaktır. Sonuç olarak PWS kurulduktan sonra yazmış olduğumuz ASP scriptleri çalışabilmektedir.

PWS , Windows 95 işletim sisteminde haricen yüklenen bir yazılımdı . Windows 98 de ise Kurulum CD si ile birlikte yer alıyor. NT sistemlerinde veya Windows 2000 sürümlerinde İnternet İnformation Server bulunduğu için PWS kurulumuna gerek yoktur .

PWS " yi kurmadan önce bilgisayarımızın isminin belirtilmiş olması ve TCP/IP protokolünün yüklü olması gerekir. Bunu gerçekleştirmek için , masa üstünde yer alan Ağ Komşularını sağ tıklayıp " özellikler " seçeneğini seçtiğimizde ekrana gelen pencerede yer alan Yapılandırma ve Tanımlama sekmelerini kullanırız

Şayet TCP/IP yüklü değilse Yapılandırma sekmesinden ;

Ekle --->İletişim Kuralları (Protokol ) ---> Microsoft --->TCP/IP

adımlarını takip etmek gerekir.

Bilgisayarın ismini belirtmek içinse Tanımlama sekmesinde; " Bilgisayar Adı " bölümüne bilgisayarın adını temsil edecek isim verilir . Buraya yazılacak olan isim aynı zamanda Sucunun ismini de belirleyecektir. Dolayısıyla Browser üzerinde sayfalarımızı çağırırken adres çubuğuna http://bilgisayarismi/. ... ile başlayan adresi belirteceğiz.
Örneğin kullandığım bilgisayarın ismi sunuvar olduğu için çalışmalarımda http://sunuvar başlangıcı ile adreslerimi ifade ediyorum.


Bilgisayarınızın kendi ismiyle haberleşebildiğinden emin olmak istiyorsanız Ms-Dos Komut isteminden veya Başlat --> Çalıştır girişinden ping bilgisayarismi –t komutunu uygulayabilirsiniz . Bu komut bilgisayar isminize karşı gelen alana , test amaçlı bilgi paketleri gönderir . Yanıt alabilirse ekranda erişim süresince aldığı bilgi miktarını listeler. Bu durumda bilgisayar isminizle haberleşebiliyorsunuz demektir.

Sistemimizde TCP/IP yüklü ve bilgisayarımızın ismi belirtildiğine göre artık Personel Web Server kurulumuna başlayabiliriz .

PWS kurulumunu gerçekleştirmek için birkaç seçeneğimiz var.

1 Birincisi Windows 98 CD si içinde yer alan "Add-ons " klasöründe PWS dizinindeki Kur.exe yi çalıştırmaktır.
2 Diğer bir yol ise Windows-NT Option Pack CD sinde bulunan Default.htm isimli dosyanın açılmasından sonra önerilen PWS kurulumu .
3 Bir başka yol ise PWS kurulum dosyalarının internetten download edilip setup dosyasının kaynak adresten çalıştırılması .

Kur.Exe dosyası çalıştırıldığı zaman bize Kısa , Normal ve Özel olmak üzere üç farklı kurulum seçeneği sunuyor.

Biz bunlardan Özel olanı seçip Front Page 98 Server Extensions , Microsoft Data Access Companents1.5 , Ortak program dosyaları, Personel Web Server ve Transaction Server seçeneklerini alt bileşenleriyle birlikte işaretleyelim.

Bileşenlerin seçiminden sonra kurulumu tamamlarsak bilgisayarınız kapanıp tekrar açılacak ve masaüstünüzde Yayımla isimli bir kısayol oluşacaktır. Bu kısayol çift tıklandığı zaman Personel Web Server Manager"ı ( Yönetici Arayüzü ) çalışacaktır.

Personel Web Server yönetim ekranı 5 temel işlevden oluşmaktadır.

Ana
Yayımla
Web Bölgesi
Gezinti
Gelişmiş

1- Web sunucu servisi , PWS Yönetici Arayüzündeki Ana menüde , Başlat-Dur değişken butonu ile kapatılıp açılır.
2- Yayımla kısmında ise ; HTML , ASP gibi dosyaların yayındaki Web"e eklenmesini sağlar.
3- Web Bölgesi : Giriş sayfası , Konuk defteri , Not kutusu gibi hazır sihirbazlar kullandırır.
4- Gezinti Bölümü : PWS ve ilgili konular hakkında bilgi içeren bir slayt görevindedir.
5- Gelişmiş : Açılan dizinlerin yayına geçmesi, sanal künyelerinin belirtilmesi ve çalışma haklarının belirlendiği bölümdür.

Personel Web Server , kabul edilen ilk adres olarak (default path ) c:inetpubwwwroot adresini kullanır. Bu adres aynı zamanda İnternet İnformation Server ında kullandığı adrestir .

Bu adresimiz http://bilgisayarismi ifadesiyle eşleşmiş durumdadır. wwwroot klasörüne yerleştirilen her yeni dizin PWS üzerinde tanımlanarak içinde yer alan web sayfalarını ve ASP komutlarını yayına geçirir. Test edilmesini istediğimiz çalışmaları direk bu dizinde veya bu dizin altında açılmış alt dizinlerde saklayacağız.

Örneğin proje1 isimli yeni bir dizini , c:inetpubwwwroot adresi içinde açalım. Bu klasör içindeki asp uzantılı dosyanın çalışması için PWS yönetim ekranında gelişmiş bölümüne girip , dizini ilave etmemiz gerekir. Ardından Browser üzerinde http://bilgisayarismi/klasor_künyesi/hedef dosya formatıyla sayfamız çalışacaktır.


Dolayısıyla benim bilgisayarımdaki açılımı http://sunuvar/ilkproje/ şeklinde olacak.

Hiç yorum yok:

 


BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi SEO Yarışması BilgininAdresi.NET SEO Yarışması Katılımcısı

="BilgininAdresi SEO Yarismasi"" href= " http://www.bilgininadresi.net">BilgininAdresi.NET SEO Yarismasi Katilimcisi