ASP dosyalarının çalıştırılması PWS-IIS

ASP dosyaları sunucu tabanında çalışan programlardır.Peki kendi bilgisayarımızda nasıl çalıştıracağız? İşte bu sorunun cevabı PWS ( Personel Web Server ) ve IIS (Internet Information Service ) dir. Windows 9X serisi için ( Win95 , Win98 , Win Me ) PWS , Windows NT Serisi için (Win NT 4.0 Win2000 Win XP Pro) ise IIS kullanılır. Şimdi nasıl kurulum yapacağız birde onları teker teker inceleyelim ;





Win 9X serisi için PWS Kurulumu





İlk önce bilgisayarımızın adını kontrol edelim.Bu adı işletim sitemini kurarken vermiş olmanız gerekiyor. Evet ben o adı verdim ama hatırlamıyorum yada evet bilgisayarımın bir nüfüs cüzdanı var ama ismini beğenmiyorum diyorsanız hemen işe koyulalım. Denetim masası altında “Ağ” ‘a tıklayarak açalım. Tanımlama sekmesinden Bilgisayar Adı kısmına istediğimiz adı yazalım ( Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterelim ) işte bu sizin bir nevi domain name’ iniz olacak.



Evet bilgisayar adını hallettikten sonra kahvemizden bir yudum daha alarak Win 9X cd sini cd-rom umuza takalım ve içinden Add-Ons dizinine gelerek PWS altındaki Kur.Exe ( Setup.Exe ) ‘yi çalıştıralım.İkinci diyolog kutusuna kadar ilerleyelim.İkinci kutuda Özel ( Custom ) ‘u seçelim.Açılacak olan yeni kutudan da Microsoft Data Access Components ( MS Veri erişim bileşenleri ) ‘i seçelim.ilerleyerek kurulumu tamamlayalım.



Windows Me de ise bazı sorunlar yaşayacaksınız(Ben hiç böle sorunlar yaşamadım çünkü PWS yi ME de hiç kurmadım ) Neyse kuruluma geri dönelim İlk ve en büyük sorun WinME Cd sinde PWS nin olmayışı..Bu sorunu Win 98 Cdsi kullanarak aşıyoruz ama bu sefer de MTS hatası verecek işte bu hatayı çözmek için ise http://support.microsoft.com/support/kb/articles/q246/0/81.asp adresinden bir yama indireceğiz. Daha sonra kurulum aynı şekilde.



Kurulum tamamlandıktan sonra Masaüstünde yayımlama ( Publish ) adında yeni bir simge eklenmiş olacaktır.Çift tıklayarak açalım.Peogramın sol tarındaki menü sayesinde kurduğumuz PWS nin yönetimini yapacağız. Yayımlama adlı bir bölümde http://bilgisayarimin_adi şeklinde bir link olacaktır.İşte bu link sayesinde hazırladığımız ASP dosyalarını deneme şansımız olacak. http://bilgisayarimin_adi yerine http://localhost ve kendi bilgisarımızın yerel IP numarası olan http://127.0.0.1

‘ı da kullanmamızın mümkün olduğunuda unutmayalım.bunun hemen altında ana dizininiz belirtilecektir. (C:\inetpub\wwwroot ) işte denemek istediğimiz ASP dosyalarını bu klasöre koyup, browserımızdan http://localhost/denenecek.asp şeklinde çalıştıracağız. Ana klasörümüz olan wwwroot dizini altında alt klasörler oluşturmamız mümkün.Oluşturduğumuz bu alt klasörleri ise http://localhost/alt_dizin_adi/denenecek.asp olarak çağıracağız.



Sol menü den “Gelişmiş” i tıklayıp sanal dizinlerimizi görelim.Home dizinini seçip “Özellikleri Düzenle” düğmesine tıklayarak home sanal dizinimizin özelliklerine ulaşalım. Bu bölümde Dizin , Diğer Ad Erişim adı altında üç bölüm göreceksiniz.Dizin olarak c:\inetpub\wwwroot default olarak ayarlanmış durumdadır.eğer isterseniz ana dizininizi Gözat ı tıklayarak istediğiniz dizine ayarlıyabilirsiniz. Bu şekilde ayarlamış olduğunuz dizine yine http://localhost adresinden ulaşabilirsiniz.Erişim ayarlarında Okuma Yürütme ve makro yu işaretliyerek tamam diyelim.Gelecek olan diyalok kutusunuda onaylayım işlemi bitirelim. İşte bu kadar kahvemizden bir yudum daha alarak ASP kodlarımızı denemeye başlıyalım.







NT Serisi İçin IIS Kurulumu

Nt serisi için de kurulum 9X serisinden pek farklı değildir.Nt serisinde kurulumu cd içerisinden değil bileşen Ekle kaldırdan IIS ‘i seçerek yapıyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra ise farklı olan nokta yayımlama simgesisin masaüstünde olmayışıdır. Iss i yönetmek için programlar bölümüne IIS manager adında yeni bir bölüm oluşur.İşte buradan IIS imizi yönetebiliriz.



Benim kişisel tercihim ise win 2000 altında IIS kullanmaktır.IIS de hata yaptığınız zaman bu hataları daha ayrıntılı olarak bulacaksınız.Bu da işinizi baya kolaylaştıracak.Unutulmaması gereken bir nokta ise Win XP Home sürümünde IIS in olmayışıdır.





Peki bu kadar uğraştık ve kurduk şimdide ilk ASP örneğimizi yazalım.



İlk_ornek.asp








content="Text/Html;Cahrset=Windows-1254" >

<%
Response.Write "Iste kululum bitti. Bakalim ASP Çalisiyormu?"
%>




bu asp dosyasını yazdıktan sonra c:\inetpub\wwwroot dizinine koyalım.Sonra browserımızın adres çubuğuna http://localhost/ilk_ornek.asp yazıp asp mizi kontrol edelim.

Hiç yorum yok:

 


BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi Bilginin Tek Kaynağı

BilgininAdresi SEO Yarışması BilgininAdresi.NET SEO Yarışması Katılımcısı

="BilgininAdresi SEO Yarismasi"" href= " http://www.bilgininadresi.net">BilgininAdresi.NET SEO Yarismasi Katilimcisi